Nevromišični taping je biomehanična terapija, ki uporablja dekompresivne in kompresivne dražljaje za ohranjanje pozitivnih učinkov na mišično‑skeletnem, žilnem, limfnem in nevrološkem sistemu. Je relativno nov pristop k zdravljenju nevroloških, ortopedskih in konstrukcijskih težav.

Poteka tako, da nameščeni trakovi ustvarjajo gube, ki posledično dvigujejo kožo in pospešujejo vensko ter limfno drenažo, izboljšujejo krvni obrok in lajšajo bolečine. Uporabljamo pa jih tudi za poravnavo sklepov, podporo mišic med gibanjem in izboljšanje stabilnosti ter drže.

Običajno se trakovi uporabljajo skupaj z drugimi oblikami ročnih in instrumentalnih obravnav (s kineziologijo pri športnih obravnavah, z manualno limfno drenažo, s postrehabilitacijo, po elektromišični stimulaciji …). Aplikacija preko celega dneva nudi blagodejne limfne in vaskularne učinke, ki dodatno pripomorejo v postoperativnih/rehabilitacijskih situacijah ter skrajša obdobje okrevanja in pripomore k naravnemu procesu zdravljenja telesa.

Trakovi so nameščeni več dni (odvisno od stanja poškodbe) in jih uporabljamo tako v akutni kot tudi v rehabilitativni fazi.

So varni, preprosti in učitnkoviti, uporabljajo pa se pri otrocih, odraslih, starejših, nosečnicah in športnikih ter omogočajo prosto in neomejeno gibanje.