Športno društvo za rekreacijo, zdravje in sprostitev ŽIV-ŽAV je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki se želijo ukvarjati s športom (rekreacija, tek, hoja, skupinske vadbe, vadba za stabilizatorje, savate ‒ francoski boks rekreativno in tekmovalno) ali so kako drugače pri svojem delu povezani s tem področjem (prehrana, zdravje, sprostitvene tehnike ‒ dihanje). Člani društva, športniki in ljubitelji športa, s svojo dejavnostjo organizirajo, učijo in vodijo mlade in starejše na športnem področju.

Športno društvo ŽIV-ŽAV je včlanjeno v republiško panožno zvezo Savate zvezo Slovenije (SVZS), sedež pa ima na Brezovici pri Ljubljani.

Programi, ki se izvajajo v okviru društva, so:

  • program savate za otroke,

  • program savate za mlade in odrasle ter

  • skupinska vadba.

V otroški šoli savate (savate ‒ francoski boks ‒ program KENGURU, borjenje s palico) z vrsto usposobljenih trenerjev (nekdanjih tekmovalcev) ter s podporo učiteljev športne vzgoje je videti trening borilnih veščin in športov na presenečenje marsikaterega našega obiskovalca drugače, kot si je to morda predstavljal ali pa že doživel v neki drugi organizirani športni vadbi.

Borilni športi so na nek način individualni športi, vendar pa se trenirajo v skupini, največkrat v izmenjujočih se parih, zato bi jih le stežka popisali kot zgolj individualne ali kolektivne panoge.

Borilstvo predstavljamo kot nenasilno vadbo, kjer so v večji meri potrebne strategija in taktika ter tehnično dodelane prvine. Šele kasneje se v razvoju otroka v usmerjeni vadbi začneta pojavljati priprava na moč in tehnična specializacija.

Za otroke so bile v preteklih letih na razpolago samo tradicionalne azijske borilne veščine, sami pa smo se odločili ponuditi tudi modernejše evropske prvine borilnih športov, seveda prilagojene otrokom različnih starostnih skupin.

Pridružite se nam in se prepričajte, zakaj je slovenski savate ena najuspešnejših borilnih športnih disciplin v mednarodnem prostoru.

Informacije: 040 779 779

Zanimivo:

  • Marina Dobnik ‒ diplomantka Fakultete za šport z diplomskim delom: Sistem napredovanja v francoskem boksu ‒ savate za otroke in mladostnike, ki je podkrepljeno še z DVD-zgoščenko, pripomočkom vsem, ki bi jih zanimala vzgoja mladih športnikov savata v novo nastajajočem društvu savate.

  • Vas zanima, zakaj savate ‒ francoski boks trenira športnica Ljubljane 2011 in Bloudkova nagrajenka 2011 Nina Vehar in zakaj se ji je uspelo uvrstiti na Olimpijado borilnih športov 2013? Video link

  • Intervju z Marino Dobnik o borilnih veščini savate (revija Šport): Link